Тел: +381 11 400 3422 | Е-пошта: info@spomenica.org

Књижевна награда „Ђурин шешир“

Сазнајте више о овом пројекту испод

Књижевна награда „Ђурин шешир“

Књижевна награда ,,Ђурин шешир“ је награда коју су установили Фондација „Споменица солидарности“ и Установа културе ,,Пароброд“. Награда се првобитно додељивала за необјављену књигу поезије, па су писци на српском језику, необјављене примерке својих дела слали, и тако конкурисали за награду. То се променило и сада се ова награда додељује за објављену књигу поезије, како би се након промоције скренули погледи јавности и љубитеља књижевних речи на права уметничка дела и подсети на њихово постојање. Циљ је промоција свих дивних стихова, који би иначе остали без довољно пажње.

Ова награда је само један сегмент педесеттрогодишњег деловања Фондације и још један знак поштовања идејама које су нам утемељивачи оставили у наследство. Упркос нестабилним временима и тешкоћама у раду које смо као одговорни чланови друштва прошли заједно са свима којима је наша подршка била потребна, нисмо престали да промовишемо важност културе, очувања идентитета, солидарности, осећаја припадности и одговорности према заједници у којој живимо. Нашу хуманост показујемо на делу континуираним акцијама и тако, слободно можемо рећи, дајемо пример и другима, како наше мало некоме може бити много.

Награда:

Повеља, уникатни, ручно рађен шешир по угледу на онај који је носио Ђура Јакшић и бронзани барељеф са Јакшићевим ликом, рад вајара Остоје Балканског. И наравно, промоција књижевног дела.

0
награда уручено до сада
0
година рођења Ђуре Јакшића

Вести у вези награде и добитника

У времену које долази, Фондација „Солидарност Србије“ ће и даље бити кућа љубави и доброте, у којој ће они којима је помоћ најпотребнија ту помоћ и пронаћи, уз топлу, људску реч, уз разумевање, пажњу и бригу, уз искрено саосећање које чува и поштује свачије достојанство.
Влада Илић • директор Фондације

Претходни добитници

Поделите овај пројекат са другима!

Go to Top