објављено јун 24, 2024

Уручена награда „Ђурин шешир“

Сваке године у ово доба године желимо да се подсетимо Фондације ,,Споменица солидарности“ која је утемељивач ове значајне награде.

Ентузијазмом и великодушношћу знаменитих људи и успешних предузећа, 29.маја 1967. године, рођена је Фондација ,,Споменица солидарности“ и од тада, ево, бише од пола века, помагала је све категорије друштва, борећи се са скоро немогућим изазовима које је време носило. Ни једног тренутка не одустајући од основних идеја које су утемељивачи оставили у наслеђе, упорно је промовисала идеју о солидарности, највише, сопственим делима.

Награда је  традиционално уручена у четвртак, 30.маја 2024. у 19ч, у Удружењу књижевника Србије, Француска 7, уз промоцију и представљање добитнице и награђене књиге.

Фондација ,,Споменица солидарности“  на једногласан предлог стручног жирија (у саставу Видак М. Масловарић, председник и чланови Проф.др Владимир Илић и Mајо Даниловић),  је доделила књижевну награду Ђурин шешир за 2023.годину књижевници ГРОЗДАНИ ЛУЧИЋ ЛАЛИЋ  за књигу поезије ,,ИЗ ИСТОГ СМО ЛЕГЛА“ . Преседан овогодишње доделе је што је овој значајној  књижевници додељена и посебна повеља за животно дело.

Посебно нам је драго што је први пут ове године књижњвна награда ,,Ђурин шешир“додељена жени.

Гроздана Лалић рођена 1958. године у Сарајеву, дипломирани економиста. Аутор је песничких збирки: Бубањ у грудима, Небо под капцима, Из истог смо легла, Пети океан и Седам мојих очева, као и књига кратких прича Кофери пуни превара и Божији разлози.

Члан је Удружења књижевника Србије, Удружења књижевника Црне Горе, Православне академије наука, вештина и иновација, Српске духовне академије и међународног удружења „Поета света“.

Носилац је пројекта УКС „Млади долазе“ где су се на трибинама окупљали млади писци, а одржани су и књижевни каравани.

Њена деласу превођена на више језика (енглески, италијански, македонски и украјински).

Добитник је Златне значке Културно просветне заједнице Србије, повеље „Раваничанин“ за животно дело Српске духовне академије, „Трифунданске повеље“, повеље „Моравски извор“, Плакете са ликом Симе Матавуља, Велике грамате Косова и Метохије, Благодарја УКС, Печата кнеза Лазара, Повеље Мораве, Златног беочуга …

Награда је додељена тринаести пут (претходни добитници су књижевници Миљурко Вукадиновић, Ненад Глишић, Мирослав Јозић, Срба Игњатовић, Предраг Бајо Луковић, Драган Мраовић, Горан Лабудовић Шарло, Иван Лаловић, Милоје Дончић, Данило Јокановић, Видак М. Масловарић, Миленко Чуровић Кичавски) и састоји се од Повеље, уникатног, ручно рађеног шешира по угледу на онај који је носио Ђура Јакшић и бронзаног барљефа са Јакшићевим ликом, радом вајара Остоје Балканског.

О Фондацији и награди је говорио председник Удружења књижевника Србије, Милош Јанковић, о аутору и књизи, говорили су Видак Масловарић, књижевник, заменик председника Удружења књижевника Србије, Мајо Даниловић, књижевник, а млади песници, пријатељи добитнице, као и њена ћерка су читали неке од песама из награђене књиге.

Поделите ово