објављено децембар 2, 2014

Акције у 2014. години

ЈАНУАР

– Посета Геронтолошком центру Грабовац у Рисну,10.јануар, донација грнчарског материјала и алата за радну терапију, и лаптопа

– Донација душека Геронтолошком центру у Бачкој Паланци;

ФЕБРУАР

– Учешће на Симпосиону ТЕОЛОГИЈА У ЈАВНОЈ СФЕРИ, у Требињу 8-10. фебруар;

– Подршка оснивању и развоју Центра за инклузију, иновацију и интеграцију – ИН Центра,Београд, 26. фебруар;

– Донација хумананитарној организацији Хумано срце Шапца поводом 5 година постојања, у виду опреме за купатила, 6 фотеља, 5 великих креветских душека;

МАРТ

– Подршка отварању и донација Дому за децу ометену у развоју, у Шапцу, 4 тепиха;

– Разрада пројекта Регионалног Центра за Хипорехабилитацију Требиње;

– Хуманитарна акција прикупљања помоћи за социјално угрожене породице у општини Зубин поток;

– Штампање књиге др Ненада Иванишевића;

– Суорганизација „20година Социјалне мисли“;

– Инвестиционо одржавање Задужбине Димитрија Наумовића, Коларчева бр.9, замена електро инсталација .

– 24.03. послали смо контигент хуманитарне помоћи социјално угроженим породицама

у општини Зубин поток, који се сатојао од гардеробе, обуће, душека, хемије, књига, ТВ, играчака…

– Помоћ у опремању лекарских соба на клиници ,,Народни фронт,, – тв, две фотеље, два мермерна сточића, 3 црне комоде – 28.03.2014.год.

– Донација у износу од 15.000,00 динара вртићу ,,Лола,, за опремање спомен собе (по уговору о донаторству потписаном 27.03.2014.год. када је новац и уплаћен), а за манифестацију која ће бити одржана 23.04.2014.год.

АПРИЛ

– Подршка обележавању Светског дана особа са аутизмом –Обреновац, 02.04.2014.год. у сарадњи са Весном Клачар, мајком дета са аутизмом

-Суорганизација хуманитарне изложбе фотографија „Ђенова Београду 2014“ за помоћ Прихватилишту за ургентни смештај злостављане деце, и донација у износу од 30.000,00 дин.

МАЈ

-Клиници за Неурохирургију КЦС донација намештаја, за опремање чекаоница и лекарских соба. Обезбедили смо фотеље и комоде,

-У истом тренутку, и са истим комадима намештаја помогли смо опремање просторија ОШ „Илија Гарашанин“ из Гроцке,

-Директор Фондације, на позив Геронтолошког друштва Србије, представио је учесницима Деветог националног геронтолошког конгресу стручни рад под називом ПОТРЕБА ОБРАЗОВАЊА И УСАВРШАВАЊА СОЦИЈАЛНИХ РАДНИКА ЗА РАД СА СТАРИМА. Конгрес је одржан у Врњачкој Бањи од 16-18.маја, а презентовани рад ће бити објављен у Зборнику радова и у часопису Геронтологија.

-Започели смо сарадну са Удружењем самохраних родитеља и породица особа са инвалидитетом „Плава шкољка“ из Београда донацијом 20 креветских душека.

-Од 16-18.маја организовали смо окупљање људи од којих смо доста научили, а који су свој рад, труд и знање несебично делили са свима – пензионисаних директора и радника установа социјалне заштите. И били смо у праву,

-У истом периоду подржали смо одржавање Симпозијума на тему „Нове методе у дијагностици и терапији оштећења слуха“ који је одржан у Аранђеловцу. Подршку смо реализовали обезбеђивањем смештаја и котизације за три учесника Симпозијума, који су се представили испред Центра за рану дијагностику и терапију деце са оштећењима слуха „Дечије куће“, која ради у оквиру ОРЛ Клинике КБЦ „Звездара“.

-У критичним тренуцима обезбедили негазирану воду и пакете јестивог уља поплављенима у Обреновцу и Крупњу, заједно са Факултетом за медије и комуникације. Притекли смо у помоћ са 26 креветских душека Прихватном центру на Београдском сајму, а Прихватном центру на Старом ДИФ-у донирали смо 300 комада доњег веша,

ЈУН

– На самом почетку месеца јуна донирали смо 1500 пелена за одрасле Геронтолошком центру Крушевац,

– Купили смо 20 улазница за Хуманитарни концерт талената Србије „МУЗИКА АНДЈЕЛА“, 05. јуна у Руском дому где је публика имала прилику да ужива у класичној музици коју су изводила деца. Сав приход од купљених улазница намењен је за куповину апарата „Пацијент Монитор“ Институту за мајку и дете у Београду. У сталном саставу Музике Андјела је 108 деце, а те вечери на концерту је учествовало око 150 деце из целе Србије. Улазнице смо поклонили музичкој школи „Ватрослав Лисински“.

– Нисмо заборавили ни нашег старог другара Николу Павловића коме је преко потребан још један третман матичним ћелијама у Банкоку. Николина борба траје већ 15 година, од дана његовог рођења, али не одустајемо. Ни породица, ни пријатељи, ни ми. И сигурни смо да ће Никола однети победу у овој борби.

– Донирали смо, заједно са Заводом за васпитање деце и омладине из Београда, Удружењу Рома из Велике Плане половну гардеробу, обућу и ћебад за ромске породице угрожене поплавама.

– У петак, 27. Јуна 2014. године трећи пут смо доделили годишњу награду за књигу необјављене поезије „Ђурин шешир“. У веома јакој конкуренцији од 86 пристиглих рукописа, трочлани жири у чијем саставу су били Милош Јанковић, Раде Марковић и Душан Стојковић, одлучио је да је овогодишњи добитник ове, сада већ престижне награде, Мирослав Јозић, књижевник из Голобука, за књигу „Прст на чело“.
Ово није његова прва књига. До сада је објавио пет књига, а Радио Београд је емитовао његове радио драме, од којих је једна награђена.
Награда „Ђурин шешир“ коју смо установили са Установом културе „Пароброд“, састоји се од плакете, бар рељефа израђеног од бронзе – рад вајара Остоје Балканског, и ручно рађеног шешира – реплике шешира који је носио Ђура Јакшић.

– Као и сваке године, награда је додељена у Скадарлији, у Кући Ђуре Јакшића, уз присуство бројних пријатеља и породице Мирослава Јозића, пријатеља Фондације „Солидарност Србије“ и поштоваоца добре књиге

– „Краљица туризма“, Врњачка Бања већ је одавно место окупљања Фондације „Солидарност Србије“ и пријатеља. У знак захвалности за гостопримство и изузетну љубазност Бањчана, последњег дана јуна, Народној библиотеци „Др Душан Радић“, поклонили смо нека од наших издања, и Хиландарских издања. Међу њима су се нашли наши најпопуларнији наслови, антологије „365 Љубавних“ и „Нису све болести за мене“.

ЈУЛ

– Породици Живковић из Обреновца, по основу личног захтева, донирали смо пакет за хигијену (сапун – 3 ком, пасту за зубе – 2 ком, крему за руке – 1 ком, WЦ санитар – 1 ком, шампон – 3л, Вим течни – 1 ком, течност за санитарије – 1л), Постељину ( јастучнице 4 ком, јоргански чаршав – 5 ком, чаршав – 10 ком), прашак за веш 9кг, јестиво уље – 5л.

– Започели смо сарадњу са Специјалном болницом за лечење болести зависности. Донирали смо: 10 стоних лампи, 5 комода са радијом, комоду са фијокама, комоду са ормарићем и 5 фотеља.

– Медицинском факултету у Косовској Митровици, Универзитет у Приштини, поклонили смо 30 књига „МЕДИЦИНСКА ФИЗИОЛОГИЈА“, аутора Вујадина М. Мујовића

– У складу са већ традиционалним дружењима која организује Фондација, и ове године смо позвали и угостили најближе пријатеље и сараднике уприличивши колективни одлазак на Дринску регату од 18 – 20.07.2014.

АВГУСТ

– Август месец смо посветили култури, образовању и снабдевању одређених установа у региону и Србији, тако што смо обогатили њихове библиотеке. Тако су се међу нашим новим – старим пријатељима нашле Специјална болница за ортопедију, неурохирургију и неурологију „Васо Ћуковић“ – Рисан, Црна Гора. Поклонили смо 96 стручних књига и књига поезије. Истом донацијом обрадовали смо запослене, али и кориснике Дома за старе „Грабовац“, такође у Рисну.

– У циљу ширења солидарности и подршке маргинализованим групацијама, обишли смо Казнено поправни завод за жене у Пожаревцу и донирали књиге поезије из сопствене издавачке делатности, и књиге о духовности из Хиландарске ризнице

– На позив секетарке Друштва за церебралну и дечију парализу Шумадије, г-ђе Божидарке Антонијевић, ИЗ Крагујева, одазвали смо се донацијом хране за бебе, сокова, меда, школског прибора, кућне хемије.

– Уговором о сарадњи Фондације „Солидарност Србије“ и Задужбине „Рихарда Фрелиха“ из Београда, смогли смо снаге да уплатимо једнократне помоћи двојици дечака, Иванчевић Стефану и Павлу Анђелковићу, у износу од по 75,000.00 динара.

– Деца која живе и расту без родитељског старања, и даље су у нашем фокусу. Из тог разлога, пред сам почетак школске године обишли смо Дом за децу и омладину без родитељског старања „Вера Радивојевић“ у Белој Цркви, и однели све што смо сматрали да би требало једна оваква „домаћинска кућа“ са 43 деце да има средства за личну хигијену, мед, школски прибор, књиге, гардеробу.

СЕПТЕМБАР

– Корисници Дома за старе „Грабовац“из Рисна, упркос годинама и болешћу, не штеде себе учествујући у радно окупационим терапијама. Из тог разлога, на молбу запослених у овој установи, нови пакет помоћи, састављен од материјала који је неопходан за ову врсту терапије кренуо је пут Црне Горе. Глина, алкице, перле, креп папир и сав пратећи материјал, стигли су у Рисан 03.09.2014. године

– Првих дана септембра сетили смо се младих креативних људи из Зуботехничке школа, који стеченим знање и добром праксом, враћају осмех на лице многима. А ми смо решили да њима пробудимо емоције и машту донацијом књига љубавне поезије.

– Татјани Благојевић смо уплатили 30,000.00 за трошкове лечење церебралне парализе у Атомској бањи у Горњој Трепчи.

– Лични захтев нам је стигао и од маме Мире Јањић за сина Милоша, који се 10 година бори са дијагнозом тешке менталне ретардације. Корисник је Дневног боравка, а ми смо успели да обезбедимо Милошу пелене за тромесечне потребе.

– Бавећи се едукацијом младих, али и ширењем сопственог знања и несебичним дељењем искустава стечених кроз праксу, директор Фондације „Солидарност Србије“ доц.др Владимир Илић представио је учесницима међународног стручног скупа „Дани социјалног рада“, од 17-19.09.2014. год у Врњачкој Бањи, рад на тему „ПОТРЕБЕ ЗА НОВОМ ТЕОРИЈСКО МЕТОДОЛОШКОМ ПАРАДИГМОМ СОЦИЈАЛНОГ РАДА“. Подаци и чињенице изнете у његовом излагањем, послужиле су као основ за дискусије након званичних презентација осталих учесника.

– Пред сам крај месеца, одазвали смо се љубазном позиву колега и пријатеља из установа социјалне заштите, и чествовали у Радничким спортским играма запослених у социјалној заштити у Бечићима. Врло смо поносни на свих 7 медаља којима смо украсили зидове.

ОКТОБАР

– Са првим хладним данима, посетили смо Народну кухињу СПЦ у Француској улици у Београду. Свесни чињенице да све више наших суграђана долази на ову адресу по топао оброк и било какав вид помоћи, однели смо гардеробу, мушку обућу и мед.

НОВЕМБАР

– Дивчибаре. Подржали смо организацију Друге конференције Истраживача социјалних прилика на тему „Истраживачко – аналитичка пракса за унапређивање услуга социјалне заштите и креирање социјалне политике у локалној заједници“.

– Обезбедили смо 7-дневни боравак за децу без родитељског старања из Дјечијег дома за дјецу из Бијеле, у Врњачкој Бањи, у „Вили Лазар“

– Директор Фондације „Солидарност Србије“ доц.др Владимир Илић представио је свој рад „НЕОПХОДНОСТ АКТИВИРАЊА ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА У РАЗВОЈУ УСЛУГА ЗА ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ“ у Смедереву, на ИИИ стручно-научном скупу са међународним учешћем „Актуелности у едукацији и рехабилитацији особа са сметњама у развоју“.

Поделите ово