објављено децембар 31, 2016

Акције у 2016. години

ЈАНУАР

– Геронтолошком друштву Србије, новчаном донацијом од 30.000,00, помогли смо штампање часописа који је на листи националних научних часописа, „Геронтологија“ бр 1/2015.

ФЕБРУАР

– Свих ових деценија свог постојања, Фондација „Солидарност Србије“, радила је на ширењу свести о значају речи СОЛИДАРНОСТ, не само у терминолошком смислу, већ и у оном суштинском. У том смислу, подржавамо солидарност и подршку на свим нивоима и у свим сегментима друштва у којима се укаже потреба за тим. Измеðу осталог, и када је културни аспект заједнице и појединаца у питању. Из тог разлога, на молбу СУБНОР-а из Београда, одазвали смо се донацијом 12 књига „Венац Венаца“ Избора сонетних венаца савремене српске поезије који су приредили Душан Стојковић и Милош Јанковић. Ови наслови су посредством СУБНОР-а прослеðени Општинском удружењу СУБНОР-а у Неготину, који су их поделили ученицима који су освојили награде за наградни темат из НОБ-а.

– Породица Милице Крстић из Врњачке Бање нам се обратила молбом за донацију пелена за одрасле. Милица је од роðења у стању тешке менталне ретардације и стога јој је овај вид помоћи неопходан. Донирали смо 8 пакета пелена.

МАРТ/АПРИЛ

– Удружење жена Србије и Русије „Матрона“ из Београда нас је позвало на промоцију књиге Југослава Оцокољића „Старозаветни образи са тумачењем“. Сав приход од продаје књига намењен је за куповину најпотребнијих средстава особама женског пола, ометеним у развоју, о којима се брине медицинско особље и монахиње, у установи „Дом“ при манастиру Света Петка Изворска. Знајући целу ситуацију, на промоцију смо понели пелене за одрасле и купили смо књиге у износу од 10.000,00 динара.

– Након читања текста о 9-чланој породици Стаменковић из Мељака, из сопствених ресурса и уз помоћ пријатеља из привредног друштва СПАQУА д.о.о. из Београда, посетили смо их у њиховом, више него скромном дому, и донирали храну, гардеробу за децу и одрасле, кућну хемију и средства за личну хигијену.

– Одавно смо упознати са сталним потребама за донацијама у храни Народној кухињи СПЦ у Француској улици. Стога, сваком приликом, посетимо наше пријатеље на тој адреси и подржимо их, донацијом у храни, у напорима да пруже бар један оброк свима који то не могу сами.

– По препоруци Ненада Капулице, пријатеља породице Адамовић, посетили смо их у њиховом дому, привременом смештају у оквиру разрушеног пољопривредног комбината „ГОДОМИН“ у Смедереву и уверили се у нехумане услове у којима живе мајка и 3 ћерке.

– Након писмене молбе коју је Фондацији „Солидарност Србије“ упутила директорка ЦСР за општину Кучево са Установом за одрасле и старије „Кучево“ за донацију пелена за кориснике Установе. Из сопствених ресурса обезбедили смо 160 комада пелена.

– Личним захтевом, обратила нам се Ксенија Јанковић из Београда, са молбом за донацију пелена за оца. И ту смо се нашли на правом месту у право време…

– С обзиром на дугогодишњу сарадњу Задужбине „Лазара Стојадиновића, вишег контролора поште и телеграфа и жене Анке“ – „Виле Лазар“ и Фондације „Солидарност Србије“, управитељ ФСС је донео одлуку о донацији апарата за кафу ТАССИНИ 100С, у циљу унапреðења квалитета услуга које овај објекат пружа.

– У договору са Општином Лајковац, у просторијама ове институције уручили смо донацију у књигама библиотеци Основне школе „Миле Дубљевић“ из Лајковца. 13 различитих наслова нашло се у збиру 28 књига.

– Недавно су се свакодневном раду Фондације „Солидарност Србије“ прикључиле и волонтерке, наше стипендисткиње, које су нам већ на првом радном састанку скренуле пажњу на проблеме са којима се породице у њиховом окружењу сусрећу. Тако смо сазнали за Вељка Симића, који након саобраћајне несреће, већ 13 година живи у полу-коматозном стању, у кућним условима, са својом мајком. Одмах смо реаговали и одазвали се донацијом онога што им је најпотребније – храна, пелене и средства за личну хигијену.

– Од 11-13.априла, Управитељица Фондације „Солидарност Србије“ прикључила се организацији медјународне конференције Балкански форум социјалне заштите у организацији Асоцијације социјалних радника и Синдиката запослених у социјалној заштити, који је одржан у Врњачкој Бањи. Том приликом, својим искуством, знањем и посвећеношћу, допринела је успешној реализацији овог Форума.

– С обзиром на то да су две стипендисткиње Фондације, са Департмана за социјални рад, наше волонтерке, штићенице Дома „Моша Пијаде“ из Београда, половне женске патике коју смо добили из фитнес центра, волонтерке су однеле баш у овај Дом.

– Фудбалски клуб „ПЕРУћАЦ“ из Бајине Баште нам се обратио за помоћ у спортској опреми, јер пред сам почетак пролећног дела првенства, нису у могућности да обезбеде основно-лопте, штуцне, костобране, голманске рукавице, копачке. Изашли смо им у сусрет.

– У сусрет Светском дану књиге 23.априла, посетили смо Градску библиотеку „Димитрије Туцовић“ у Лазаревцу и из сопственог издавачког опуса им поклонили 28 књига, углавном књиге поезије.

– Заједно са представницима општинске власти Лазаревац, са истим пакетом књига обрадовали смо и ученике Гимназије у Лазаревцу.

– Фондацији „Солидарност Србије“ обратила се Задужбина „Стевана Кораћа“ са молбом да обезбедимо донацију рачунарске опреме за основне школе и удружења са територије АП Војводине. Уз помоћ „Телеком Србија“ донација је стигла на праве адресе.

– За штићенике дома „Јован Јовановић Змај“ обезбедили смо 10 улазница за позоришну предству „Мала сирена“ у позоришту Бошко Буха

– Поводом Светског дана књиге, 23. априла, а захваљујући донацији Издавачке куће ХЕСПЕРИА ЕДУ, поклонили смо библиотеци Школе за дизајн уже стручне књиге, као и књиге из сопственог издавачког опуса Фондације „Солидарност Србије“

– У складу са циљевима Фондације „Солидарност Србије“ и у сарадњи са Банком хране, манастиру Светог Архиðакона Стефана из Сланаца донирали смо 150кг кромпира. За време недељне трпезе овај манастир обезбеди бесплатан ручак за преко 1500 материјално угрожених становника.

– Након консултације са ЦСР Земун, од њих смо добили списак најугроженијих породица са њихове евиденције. У складу са тим, из сопствених ресурса обезбедили смо преко потребну помоћ у храни, одећи и обући породицама Арсић, Милошевић и Вручкић.

– Свесни чињенице да је Прихватилиште за ургентни смештај омладине у сталној потреби за донацијама у свим облицима, овога пута, у договору са директорком ове установе, поклонили смо 5 комплета нових женских тренерки за штићенице.

– Свратиште за децу улице у Крфској улици у Београду је јединствена установа ове врсте, коју често посетимо. Овога пута смо обезбедили за њихове мале постиоце нове играчке и половну гардеробу. Осмех деце је, ипак, највећа награда за нас.

– Прихватилиште за одрасла и стара лица је наш дугогодишњи суонивач, и самом том чињеницом, дужност нам је да бринемо о корисницима Прихватилишта у мери у којој нам то сопствене могућности дозвољавају. У сваком случају донација у виду гардеробе и обуће коју смо овог пута обезбедили, добродошла је увек.

– Богатом фонду Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ у Краљеву додали смо сопствена издања и на тај начин започели сарадњу са овом изузетно квалитетном институцијом.

– У сарадњи са спортским теренима „Црвено црно“ омогућили смо корисницима и запосленима Центра за заштиту деце и одојчади бесплатно коришћење термина за мали фудбал.

МАЈ

– Женски центар „МИЛИЦА“ из Врњачке Бање и ове године, на један од највеселијих хришћанских празник, већ традиционално је организовао Васкршње јутро – хуманитарну манифестацију са циљем прикупљања средстава за лечење деце. Прикључили смо се овој акцији донацијом књига из сопствене библиотеке.

– Након контакта са ЦСР ЗЕМУН, добили смо обавештење о 6-чланој породици Хајду из Земуна (Галеника) која је у стању социјалне потребе. У складу са циљевима Фондације, управитељ Фондације „Солидарност Србије“ донео је одлуку о донацији хране, обуће, половне и нове гардеробе.

– Феријални савез чукарица ове године, 7. пут за редом организовао је Роштиљијаду под називом „ћумуром са хумором“ на Ади Циганлији у Београду. У договору са организатором, овогодишња Роштилијада је добила и хуманитарни карактер. Наиме, од самог почетка најављивања овог занимљивог дешавања, напоменута је и идеја о прикупљању гардеробе, обуће, конзервиране хране и хране која има продужен рок трајања, половне гардеробе, пелена… Одзив је био више него фантастичан, тако да смо том приликом прикупили велике количине свега наведеног, и успешно наставили промоцију акције „чЕП ЗА ХЕНДИКЕП“.

– Наша стара другарица Андријана Петровић из Параћина је храбро издржала низ операција у Клиничком центру Србије у непрекидној борби са карциномом мозга са којим је роðена. Мама Ивана и Андријана су од почетка маја у болници, и у својој скромности не траже ништа и не жале се. Знајући прилике у којима се налазе, поклонили смо Андријани пелене које су јој неопходне за боравак у болничким условима.

– На иницијативу наших пријатеља и сарадника из Удружења књижевника Србије, контактирали смо Народну библиотеку Смедерево у намери да их посетимо и донирамо им књиге из сопствених издања и из едиција издавачких кућа са којима сараðујемо већ дуги низ година. Пријем на који смо наишли код запослених у библиотеци и њихов ентузијазам у раду, потврдио нам је да смо се нашли на правом месту.

– Марио Јурешић, студент Факултета за медије и комуникације из Београда је пре две године оболео од меланома, и наставак његовог лечења је могућ искључиво у Тел Авиву у Израелу. Из тог разлога уплаћено је 10.000,00 динара на његов рачун уз помоћ Задужбине „Рихарда Фрелиха“ из Београда.

– Породица Колџић из Крњаче, након препоруке ЦСР Земун на чијој евиденцији се налазе, од ФСС је добила донацију у виду половне гардеробе, нове гардеробе и хране.

– Мариу Јурешићу смо донирали 20.000,00 за одлазак на терапију у Загреб, у наставку борбе са меланомом.

– Започели смо сарадњу са Народном библиотеком СМЕДЕРЕВО донацијом књига из нашег издавачког опуса и пријатељских издавачких кућа.

ЈУН

– Организовали смо хуманитарно вече за Мариа Јурешића у сарадњи са београдским рестораном „Две брезе“ и том приликом обезбедили додатна средства за Мариово лечење.

– Породици Субашић из Земун поља смо доделили донацију у гардероби и храни.

– Уз помоћ „Банке хране“ из Београда и компаније Делхаизе Народној кухињи Српске Православне Цркве у Београду, у току јуна месеца смо чак 6 пута донирали воће и поврће, око 65 кг.

– Шесточланој породици Фреy из Врњачке Бања смо донирали храну, половну и нову гардеробу.

– Сањи Ескић из Сремске Митровице донирали смо храну, гардеробу, средства за личну хигијену и новац за лекове на основу медицинске документације.

– Већ традиционално, учествовали смо у Сусретима запослених у социјалној заштити Републике Србије у чању, у Црној Гори. Том приликом смо се нарочито истакли у екипним спортовима и освојили 2 пехара за одбојку и фудбал.

– Пету годину за редом смо доделили награду Ðурин шешир за 2016. годину. Овогодишњи добитник је Бајо Луковић са својим рукописом „Пробијање опне“. Награда се састоји од барељефа, реплике шешира Ðуре Јакшића и тиража 500 комада. Додела награде је уприличена у Кући Ðуре Јакшића у Скадарлији

ЈУЛ

– Дом за старе СМЕДЕРЕВО

– Звонко Завалић

– Авионска карта Марио Јурешић

АВГУСТ

– Марица Лазић, Миријево

– Прихватилиште за стара и одрасла лица, Београд

– Рукометни клуб „ПАРТИЗАН

СЕПТЕМБАР

– Почетком месеца, обратио нам се Горан Томић, самохрани отац троје деце из Железника са молбом за донацију хране. Као једини родитељ, а не запслен, испунио је све услове да му изађемо у сусрет и опредлимо за његову породицу уље, брашно, шећер, зачине, пиринач.

– Николета Марковић из Земуна, супруг и њихово петоро деце се налазе на евиденцији Центра за социјални рад Земун и живе у крајње нехуманим условима, уз минимална социјална примања. Имајући све наведено у виду, посетили смо их у њиховом дому и однели им храну, средства за личну хигијену, половну и нову гардеробу. Приликом посете, упознали су нас са импресивним резултатима које њихов син Данијел постиже са Рагби клубом „Црвена звезда“ и самим тим, а и чињеницом да је редован ученик средње Трговачке школе у Београду, сасвим залуженои смо му обезбедили месечну стипендију.

– Милица Крстић из Врњачке Бање је већ наша стара другарица и још једном смо јој обезбедили неопходан контигент пелена.

– Гордана Стојаковић из Београда нам је улепшала септембарски дан посетом просторија Фондације „Солидарност Србије“ са својим једногодишњим близанцима Виктором и Теодором. Испричала нам је своју причу о свакодневној борби за преживљавање са децом, као самохрана мајка, подстанар и без ичије подршке. Из сопствених ресурса обезбедили смо им храну, гардеробу и једнократну новчану помоћ.

– Ксенија Радосављевић, студенткиња Универзитета Сингидунум, Факултета за пословну економију се обратила Фондацији са молбом за стипендију. Увидом у материјалну ситуацију породице, одобрена јој је стипендија од 500е у динарској противвредности.

– Татјана Бошковић нас је посетила са своје двоје, од шесторо, деце и затражила помоћ било које врсте. Обезбедили смо им храну, средства за личну хигијену и дечију гардеробу.

НОВЕМБАР

– Установи за децу и младе „Сремчица“ у којој бораве деца са сметњама у развоју донирали смо 281 јастук и 281 јорган.

– Организовали смо још једно хуманитарно вече за Мариа Јурешића, заједно са познатим београдским рестораном, чији менаџмент нам је изашао у сусрет и тим поводом су определили 20% од укупног промета за ову акцију.

– Српско привредно друштво „Привредник“ је једна од највећих живих задужбина наше новије историје, с апросветно – привредним карактером. Идејни творац и оснивач ове институције је Владимир Матијевић са својим кругом сарадника и визијом како побољшати економске и социјалне прилике. Ове године смо учествовали у стипендирању нове генерације полазника и присуствовали њиховом свечаном пријему у Новом Саду.

– Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама посетили смо Сигурну кућу у Раковици и том приликом корисницама однели гардеробу, кућну хемију, храну и обућу.

ДЕЦЕМБАР

– Уз помоћ Задужбине „Лазара Стојадиновића, вишег контролора поште и телеграфа и жене Анке“ – „ВИЛЕ ЛАЗАР“ из Врњачке Бање која нам је донирала столњаке, помогли смо практичну наставу ученицима Угоститељско туристичке школе из Београда.

– УТШ ВРЊАЧКА БАЊА Уз помоћ Задужбине „Лазара Стојадиновића, вишег контролора поште и телеграфа и жене Анке“ – „ВИЛЕ ЛАЗАР“ из Врњачке Бање која нам је донирала столњаке и ситан ивентар (супијере, ибрике, тањире, чаше, сосијере, чиније, шоље…), помогли смо практичну наставу ученицима Угоститељско туристичке школе са домом за ученике из Врњачке Бање.

– ДАНЦЕ ФОР ЛИФЕ је дводневни завршни концерти који је био круна вишемесечне кампање за прикупљање новца за лечење од меланома Мариа Јурешића у Израелу. Концерт је одржан на Београдском сајму. Током кампање је прикупљено око 130.000е.

– Оболелом матуранту прокупачке Техничке школе Милошу Стојановићу родитељи не могу да купе ни најосновње животне намирнице, јер у овој општини не могу да нађу посао. Обратили су нам се за помоћ и ми смо им изашли у сусрет обезбедивши им седмодневни боравак на бази пуног пансиона у Врњачкој Бањи, како би Милош имао редовну исхрану.

– Издали смо књигу поезије Миленка Чуровића – БИСЕРНА СУЗА У ГРЛУ

– И овог децембра, у сарадњи са агенцијом Дедамразови, посетили смо децу ометену у развоју у установи „Колевка“ у Суботици и том приликом им поклонили неопходна средства за хигијену.

– Ледени дани донели су нове проблеме деци улице. Знајући прилике у којима живе и одрастају, купили смо капе и шалови и однели их у Свртаиште за децу улице у Крфској улици у Београду.

– Школа фудбала „ДРИБЛИНГ“ – штуцне. Још једном смо пружили подршку најмлађима. Овог пута Школици фудбла „Дриблинг“, тачније, њиховим члановима, поклонили смо 54 пара штуцни, као мали подстрек првим спортским корацима будућих шампиона.

– Обреновац – школски материјал. Школа за децу ометену у развоју обратила нам се молбом за помоћ у школском прибору, дидактичком материјалу, училима… Уз помоћ суоснивача Фондације „Солидарност Србије“, „Инцептион“ д.о.о. купили смо најосновније са списка школе и обрадовали, како ученике, тако и наставно особље на самом крају календарске године.

Поделите ово