објављено децембар 31, 2015

Акције у 2015. години

ЈАНУАР

– 2015. годину смо започели прикључивању сасвим новом пројекту под називом ЧЕП ЗА ХЕНДИКЕП. Дректор Фондације је потписао Протокол о сарадњи са Удружењем параплегичара Баната, чиме смо се придружили акцији овој акцији. Циљ акције је прикупљање пластичних затварача, који се односе у фабрику за рециклажу, а добијена средства се опредељују за набавку ортопедских помагала.

– На лични захтев Ðорðа Добрића из Бољеваца посетили смо његову седмочлану породицу и том приликом им уручили донацију, која се састојала од медицинских пелена за 16-годишњу ћерку Марију, оболелу од церебралне парализе, меда, пакетића које нам је обезбедио Црвени крст Чукарица, прашка за веш, средстава за личну хигијену.

– Након читања чланка објављеног у Вечерњим новостима, а у сарадњи са суоснивачем Фондације „Солидарност Србије“ „ФРИГОТХЕРМ“ д.о.о. из Београда обезбедили смо машину за прање веша Ивани и Андријани Петровић из села Плана код Параћина. Андријана болује од карцинома мозга и живи у изузетно тешким условима са мајком, бабом, дедом и ујаком.

ФЕБРУАР

– Заједно са Дарком Божићем и Светланом Благојевић, основали смо „Српски духовни-културни центар Елада“, недобитну, невладину оргаизацију чији је циљ да унапреðује области духовности, културе, неговање традиције, хуманитарног рада и подстицање социјално-економског развоја у Републици Србији и шире.

– Самохрана мајка 10-годишње девојчице Иване Ðорðевић, Јелена, обратила нам се молбом за помоћ у храни и гардероби коју смо, уз помоћ суоснивача „ИНЦЕПТИОН“ из Београда и запослених у Републичком заводу за социјалну заштиту, и обезбедили. Мајка није у могућности да ради због тешких обољења која има, а Ивана болује од срчаног залиска. Живе у нужном смештају, са мајчиним оцем који такоðе није радно способан.

– Заједно са Миљурком Вукадиновићем и Душаном Стојковићем приреðивачима Антологије песама о болести, болницама, болу „Нису све болести за мене“ уприличили смо промоцију Антологије у Кући Ðуре Јакшића у Скадарлији. На овом фантастичном месту окупили смо љубитеље поезије и песнике који су и сами узели учешће у промоцији и по слободном избору говорили стихове из Антологије.

МАРТ

– Седмочланој породици Марјановић из Тршића доделили смо једнократну помоћ, на основу молбе коју нам је упутила најстарија ћерка. С обзиром да се ова породица издржава од мајчиног минималног личног дохотка, уз помоћ сарадника и суоснивача Фондације, донирали смо им износ од 80.000,00 динара.

-Савез студената Медицинског факултета из Новог Сада представио нам се као део званичног Меðународног пројекта ЕМСА-а (Еуропеан Медицал Студентс Ассоциатион) под називом „Болница за медведиће“, који се већ неколико година уназад успешно реализује за време трајања „Змајевих дечијих игара“ и „Бабy Еxит-а“. Циљ овог пројекта јесте да се кроз игру једноставних правила деца ослободе страха од лекара и болничког окружења. Како је основна мисија Фондације подршка деци, помогли смо овом Савезу новчаном донацијом у износу од 9.000,00 динара за набавку санитетског (рукавица, шпатула, фластера, завоја…) и штампаног материјала („здравствене књижице“ које најмлаðи добијају за своје играчке).

АПРИЛ

– 8-члана породица Бошковић из Обреновца нам се обратила захтевом за једнократну помоћ у виду хране и основних средстава за личну хигијену, што смо и учинили. Тим поводом уприличили смо сусрет са овом породицом у просторијама Фондације и уручили донацију.

– Обезбедили смо 20 улазница корисницима Геронтолошког центра Београд за Јубиларни солистички концерт филхармонијског оркестра гитара Музичке школе Ватрослав Лисински, ДУШАН ТРИФУНОВИÆ, поводом 20 година оснивања.

– Обратио нам се наш суоснивач „Инцептион“ д.о.о. из Београда са молбом да помогнемо Горану Николићу из Смедерева коме је дијагностикована Мултипла склероза и коме је неопходна 10-дневна терапија за коју нема средстава. Из тог разлога, заједничком акцијом, обезбедили смо 30.000,00 динара за једнократну помоћ.

– Женски центар „Милица“ из Врњачке Бање позвао нас је на хуманитарни рок концерт у Врњачкој Бањи, са циљем да се сакупе средства за помоћ женама оболелим од карцинома дојке. Одазвали смо се куповином беџа – улазнице са слоганом „ДАЈ ПЕДАЛУ РАКУ“.

– Поводом Светског дана књиге, библиотеци Геронтолошког центра у Обреновцу, поклонили смо 57 наслова које смо добили донацијом г-ðе Мирјане Ћулибрк, мајке наше стипендисткиње. Жеља г-ðе Ћулибрк је била да овај део њене кућне библиотеке поклони управо старим лицима. Иначе, библиотека ГЦ Обреновац, која је бројала 4000 наслова, током прошлогодишњих поплава, потпуно је уништена.

– У сарадњи са Кризним центром за мушкарце, у нашим просторијама започет је акредитовани тренинг „Програм обуке професионалаца/ки за третман починилаца насиља у партнерским односима“. Циљ тренинга је овладавање основним научним сазнањима из области феномена насиља у партнерским односима која су потребна за адекватну примену програма и стицање специфичних вештина полазника/ца за извоðење третмана са починиоцима насиља. Овај тренинг програм траје месец дана.

МАЈ

– И на овогодишњем „Сусрету социјалне заштите – Бечићи 2015.“ у организацији Синдиката запослених у социјалној заштити Србије, показали смо спортски дух и са огромним ентузијазмом борили се за сваки поен у разним дисциплинама. Резултат није изостао, па смо се вратили окићени медаљама, пехарима и победничким осмесима.

ЈУН

– Традиционално, последњег петка у јуну месецу, доделили смо четврту годишњу награду за необјављену књигу поезије. Овогодишњи добитник награде „Ðурин шешир“ је Срба Игњатовић за рукопис „Цинобер“. Награда је додељена у присуству љубитеља поезије, пријатеља Фондације „Солидарност Србије“ и представника медија у Кући Ðуре Јакшића у Скадарлији. Том приликом смо чули многе речи хвале упућених овом сјајном песнику, чије су раније збирке песама превоðене на више европских језика. И ове године чланови жирија су били Милош Јанковић, Душан Стојкови и Раде Марковић.

ЈУЛ

– И ове године помогли смо одржавање Меморијалног турнира у малом фудбалу „Бранислав Брана Николић“ у Добрићу, који сваке године организује ФК „Будућност“ из Добрића. Донација је омогућила организаторима да обезбеде све што је потребно за ову традиционалну манифестацију.

АВГУСТ

– Од 6-8.августа ове године у Врњачкој Бањи одржан је, сада већ традиционални, Лове Фест 2015. Године. Знајући колику је посећеност ранијих година имала ова манифестација, ступили смо у контакт са организаторима и предложили им да и овом приликом промовишемо акцију ЧЕП ЗА ХЕНДИКЕП. Са одушевљењем је прихваћена наша идеја, те су кутије постављене у шанковима на самом месту дешавања, и том приликом је скупљено преко 20.000 чепова.

– 21.08. 2015. Најезда избеглица са ратом захваћених простора Сирије, Азербејџана, Сомалије…, ни запослене у ФСС није оставила равнодушним, па смо прикупили гардеробу за децу и одрасле, играчке и обућу, и однели онима којима је то било најпотребније…онима који немају услова да у дозвољеном року бораве у затвореном простору, већ су лоцирани у простору јавне гараже ЈП „ПАРКИНГ СЕРВИСА“ у Караðорðевој улици бр.87

– 15-22. август је недеља када смо децу из најсиромашнијих породица, са евиденције ЦСР Бела Паланка послали на летовање у Дјечији дом Младост у Бијелој у Црној Гори. Десет малишана узраста од 11-15 година, у пратњи медицинске сестре из Дома здравља Бела Паланка и стручног сарадника, професора физичке културе, провели су своје, углавном, прво летовање у друштву другара из Дома Младост.

СЕПТЕМБАР

– Почетком септембра добили смо позив од „Удружења здравствених радника Боке и Приморја“ за учешће на 15. Спортским сусретима здравствених радника Црне Горе са меðународним учешћем у Улцињу. Као и увек, борили смо се свим снагама у дисциплинама које су нам блиске, али ипак, у односу на ранија слична дешавања, вратили смо се са нешто мање трофеја. То ће нам бити само већи стимуланс за нека наредна такмичења. Већи бенефит од медаља и трофеја су нова познанства и контакти са колегама из региона, од којих очекујемо много заједничких акција.

– 09.09.2015. Имајући у виду велики прилив избеглица из Сирије и Азербејџана, као и ситуацију кроз коју пролазе, а која је на жалост и нама веома блиска, још једном смо се одазвали апелу надлежних институција, и определили донацију у виду гардеробе за децу узраста 0-14 година. На локацији парка код Економског факултета у Београду, у Каменичкој улици поделили смо наведену гардеробу.

– 21.09.2015. На захтев родитеља Тијане Бадрић (6) оболеле од церебралне парализе, доделили смо донацију у износу од 20.000,00 динара за другу по реду операцију у Русији. Надамо се да ће ова скромна донација допринети побољшању Тијаниног општег здравственог стања, која у овом тренутку не седи и не хода самостално.

ОКТОБАР

– 02.10.2015. Поново нам се јавила г-ðа Мирјана Јањић са молбом да помогнемо њеном сину Милошу (12) донацијом пелена. Милош је у стању тешке манталне ретардације и дане проводи у дневном боравку на Бановом Брду. Овом приликом били смо у могућности да помогнемо Милошу са 120 комада пелена.

– 21.10.2015. На захтев директорке Дома за смештај старих лица из Сурдулице, упутили смо се у посету овој установи, са припремљеном донацијом која се састојала од пелена за одрасле, и то 440 комада, као и насловима из сопствене библиотеке, 76 комада.

– 28.10.2015. Центар за заштиту одојчади, деце и омладине, Дом за средњошколску и студентску омладину из Београда, Звечанска улица, обратио нам се молбом да новчано помогнемо наставак школовања Александри Стојановић, која је на смештају у овој установи. Омогућили смо јој наставак школовања тако што смо започели плаћање школарине у износу од укупно 70.000,00 динара.

НОВЕМБАР

– 06.11.2015. Традиционално, и ове године смо одржали помен великом задужбинару Димитрију Наумовићу и његовој жени Анки, на Новом гробљу у Београду.

– 12.11.2015. Још једном смо се одазвали позиву наших пријатеља из ДРУШТВА ЗА ЦЕРЕБРАЛНУ И ДЕЧИЈУ ПАРАЛИЗУ ШУМАДИЈА ИЗ КРАГУЈЕВЦА, и посетили их у њиховим просторијама. Ово Друштво броји преко 200 чланова којима је сваки вид помоћи и пажње потребан. Знајући каква је ситуација, потрудили смо се да обезбедимо средства за личну хигијену (шампоне, купке, течне сапуне) и пелене за одрасле. Топлина којом смо сачекани само је учврстила наше пријатељство.

– Поводом Светског дана детета, заједно са клубом Цапоеира Сензала из Београда, организовало смо јавни час борилачке вештине за штићенике Завода за васпитање деце и омладине у Београду. Том приликом, деца и васпитачи из Завода, имали су прилику да се заједно са члановима Сензале опробају у овој необичној вештини Цапоеира-и, па је цео догаðај прерастао у једно лепо дружење и забаву. Хвала запосленима у Заводу, деци и члановима клуба Сензала!

– Обратила нам се Невенка Радосављевић молбом за донацију у гардероби за своју четворочлану породицу. Ова породица се издржава од једне плате оца, дијабетичара, који повремено ради на пословима обезбеðења и налазе се на евиденцији ЦСР Барајево. Деца имају 10 и 14 година, и ометена су у развоју. Из сопствених ресурса донирали смо гардеробу за целу породицу.

– Након добијања личног захтева мајке, Алексић Бисерке, од 21.октобра 2015. године, у коме наводи да је незапослена, самохрана мајка, да се налазе на евиденцији ЦСР Зведара, да има 4-оро деце од кога, од кога једно дете болује од церебралне парализе (дечак 18 година), управитељ Фондације „Солидарност Србије“ донео је одлуку о донацији у виду гардеробе за децу.

ДЕЦЕМБАР

– Свесни стања сталне потребе у којој се деца корисници Прихватилишта за одрасла и стара лица, као и недовољних средстава којима располаже Прихватилишта из Београда, а у складу са могућностима Фондације „Солидарност Србије“, управитељ је донео одлуку о донацији пелена за одрасле, гардеробе, обуће и чарапа.

– Проблеми са којима се Свратиште за децу улице у Београда су нам одавно познати, и знамо да је парола ВАШЕ МАЛО ЈЕ ЊИХОВО МНОГО најприменљивија на њиховом примеру. Место на које у сваком тренутку могу доћи деца са улице и добити све чиме Свратиште располаже…храну, одећу, обућу, играчке…па чак и само топлу реч. Управо због тога их радо посетимо и дарујемо чим смо у могућности. Овај пут су то биле играчке и дечија гардероба.

– Сајам размене 2015. Године организовало је Удружење стручњака за подршку деци и породици „ФИЦЕ СРБИЈЕ“, што је заправо подразумевало размену идеја о пројектима које су установе социјалне заштите представиле, као својеврстан вид радне терапије. Измеðу 22 пројекта, ми смо се пронашли, тачније имали смо могућности да подржимо 3 пројекта и то:

Кувајмо са децом, који је осмислио Стационар за мајку и дете, у оквиру Центра за заштиту одојчади, деце и омладине, Београд, Звечанска (кух.апарати и посуðе)
Као код куће, у оквиру истог Центра (пегла и даска за пеглање)
Слатки кутак, Прихватилиште за ургентну заштиту злостављане деце (ситни кухињски апарати)

– С обзиром на то да је један од циљева ФСС и очување традиције, неговање историје и сећања на све који су се борили да бисмо ми данас живели у друштву оваквом какво јесте, посетили смо чланове СУБНОР-а у њиховим просторијама у Београду и обогатили њихову библиотеку сопственим насловима „Венац Венаца“, „Небесник“, „Нису све болести за мене“ и „Троглава Антологија“.

– Традиционално, и ове године смо обезбедили новогодишњу представу „Деда Мраз и Патуљци“ и поклонили је средњој занатској школи „Петар Лековић“ из Београда за децу са сметњама у развоју.

Поделите ово