објављено мај 13, 2020

Саопштење за јавност

Фондација ,,Споменица солидарности“ и Установа културе Пароброд – Кућа Ђуре Јакшића, на једногласан предлог стручног жирија (у саставу Душан Стојковић, председник и чланови Милош Јанковић и Радивоје Марковић), додељује књижевну награду Ђурин шешир за 2019.годину књижевнику МИЛОЈУ ДОНЧИЋУ из Београда, за књигу ТЕТАНУС.

Награда се додељује девети пут (претходни добитници су књижевници Миљурко Вукадиновић, Ненад Глишић, Мирослав Јозић, Срба Игњатовић, Предраг Бајо Луковић, Драган Мраовић, Горан Лабудовић Шарло и Иван Лаловић) и састоји се од Повеље, уникатног, ручно рађеног шешира по угледу на онај који је носио Ђура Јакшић и бронзаног барељефа са Јакшићевим ликом, радом вајара Остоје Балканског.

Награда ће бити традиционално уручена у петак 29.маја 2020. у 18ч, у Кући Ђуре Јакшића у Скадарлији, уз промоцију и представљање добитника и награђене књиге.

И ове године награда Ђурин шешир има и посебно значење јер се додељује на дан када је пре 53 године основана Фондација ,,Споменица солидарности“.

Ова награда је само један сегмент педесеттрогодишњег деловања Фондације и још један знак поштовања идејама које су нам утемељивачи оставили у наследство. Упркос нестабилним временима и тешкоћама у раду које смо као одговорни чланови друштва прошли заједно са свима којима је наша подршка била потребна, нисмо престали да промовишемо важност културе, очувања идентитета, солидарности, осећаја припадности и одговорности према заједници у којој живимо. Нашу хуманост показујемо на делу континуираним акцијама и тако, слободно можемо рећи, дајемо пример и другима, како наше мало некоме може бити много.

Поделите ово