објављено мај 30, 2019

Награда Ђурин шешир Ивану Лаловићу и Виктору Лазићу

Синоћ је у Кући Ђуре Јакшића у Скадарлији додељена престижна књижевна награда Ђурин шешир за 2018. годину песнику Ивану Лаловићу и посебан Ђурин шешир књижевнику и председнику Адлигата Виктору Лазићу.

Награду је доделила Фондација „Споменица солидарности“ и Установа културе Пароброд – Кућа Ђуре Јакшића, на једногласан предлог стручног жирија (у саставу Душан Стојковић, председник и чланови Милош Јанковић и Радивоје Марковић).

Песник Иван Лаловић награду је добио за књигу Словенска фигура, у издању Граматика. Жири је, такође једногласно, одлучио да ове године начини преседан у односу на устаљену праксу и додели и посебну награду – посебан Ђурин шешир и бронзани барељеф са ликом Ђуре Јакшића – књижевнику Виктору Лазићу, оснивачу друштва Адлигат и Музеја српске књижевности – за његов трајан и свеобухватан допринос очувању српске културе и књижевности.

Награда се додељује осми пут и састоји се од Повеље, уникатног, ручно рађеног шешира по угледу на онај који је носио Ђура Јакшић и бронзаног барељефа са Јакшићевим ликом, радом вајара Остоје Балканског.

Ове године награда Ђурин шешир има и посебно значење јер се додељује на дан када је пре 52 године основана Фондација „Споменица солидарности“.

Члан жирија, књижевник Милош Јанковић, обратио се присутнима овим речима: „Иван Лаловић је правник, отац и песник. Добар песник. Песник који у мени буди завист, чије стихове бих волео да сам их ја написао… Виктор Лазић је човек који је толико задужио српску културу, који необјашњиво и чудесно посвећен књизи и писаној речи и свему што она значи, да је заслужио свих 425 награда које постоје у овој земљи.“

Виктор Лазић нарочито истиче захвалност према Фондацији Споменица солидарности која је Адлигату обезбедила магацине за смештај публикација и каже: „Права награда за добар пројекат је помоћ том пројекту. Фондација Споменица солидарности омогућила нам је да спасимо десетине хиљада књига и да хиљаде књига пошаљемо другим библиотекама и институцијама тако што су нам уступили своје магацине. Поверење, поштовање и помоћ – то је највећа награда“.

Поделите ово